Blogi

  • Kaikki
  • Arkisto
  • Yleinen

Saimaannorppa on Suomen jääkarhu

Uutisvuoksi

 

Jääkarhu on tunnettu esimerkki kerrottaessa ilmastonmuutoksen vaikutuksista arktiseen luontoon ja eläinlajeihin. Jäätiköiden sulaminen ja arktisten merialueiden jääpeitteen kutistuminen uhkaavat jääkarhuja, koska ne eivät pysty metsästämään pääravintoaan hylkeitä ilman riittävää jääpeitettä. Pelkän sulanajan kasvisruokavalion, pikkujyrsijöiden ja satunnaisten raatolöytöjen voimin naaraat eivät pysty kasvattamaan talvehtimiseen ja pentujen ruokkimiseen tarvittavaa rasvakerrosta.

Meillä suomalaisilla on kuitenkin ihan oma laji, joka voisi olla vastaava ilmastojulkkis. Saimaannorppa. Se on jääkarhun tavoin riippuvainen jääpeitteestä ja riittävästä lumesta. Norppa nimittäin tekee pesänsä järvenjäälle, lumikinoksen …

Lue lisää

Milloin kaivurit palaavat Soinilansalmeen?

Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat, Kymen Sanomat, Länsi-Savo, Itä-Savo

 

Yllä oleva otsikko on Etelä-Saimaan kolumnistani kesältä 2000. Se oli ensimmäisiä kolumnejani. Siitä lähtien olen kirjoittanut säännöllisesti Kaakkois-Suomen lehtiin.

Kirjoitin kolumnin paikallisesta asiasta: pengertiestä Ruokolahden Äitsaaresta Härskiänsaareen. Tie oli kyllä tarpeellinen, mutta ennakoin, että pengertä olisi vielä avattava, jotta vesi virtaisi paremmin, eivätkä ympäröivät vesialueet rehevöityisi.

Kun minut valittiin kansanedustajaksi 2003, kirjoittaminen tietenkin jatkui. Suora viestikanava ihmisille on ollut ensiarvoisen tärkeä. Kolumneissa olen voinut tehdä aloitteita tulevaan tai yrittää perustella ymmärrettävästi …

Lue lisää

Eteenpäin Keskusta

Suomenmaa

 

Karjalan piirikokouksessa oli väkeä enemmän kuin vuosikausiin. Paikalla oli kolmisenkymmentä maakuntavaaliehdokasta sekä valtaosa puolueen johtopaikoille tahtovista. Heitä kaikkia yhdisti halu vaikuttaa ihmisten asioihin, olla rakentamassa parempaa huomista suomalaisille.

Saman halun pitää näkyä meissä jokaisessa. Me olemme Suomen pääministeripuolue 49 kansanedustajan voimalla. Olemme pääministeripuolue, koska sadat vaikuttamishaluiset ihmiset rakensivat ohjelman, jolla Suomea on pantu kuntoon. Työttömyyden ja velkaantumisen runtelema Suomi antoi meille valtakirjan, jolla talous on nyt käännetty nousuun, työllisyys paranee joka maakunnassa ja valtion velaksi elämisen …

Lue lisää

EU:n on tehostettava ilmastotoimiaan

Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat, Kymen Sanomat, Länsi-Savo, Itä-Savo

 

Ilmastonmuutos on koko ihmiskuntaa ja maailmaa yhdistävä haaste. Sen vaikutukset kohdistuvat tavalla tai toisella meihin kaikkiin, maailman köyhimmistä vauraimpiin.

Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on pitää ilmaston lämpeneminen alle 2 asteessa, mieluiten lähempänä 1,5 astetta. Sopimuksen toimeenpanossa EU on tällä hetkellä sitoutunut vähentämään päästöjään 40 prosenttia verrattuna 1990 tasoon. Päästövähennysten toteutus jakautuu kolmeen eri osioon: päästökauppaan, taakanjakosektoriin sekä maankäyttöön ja metsienhoitoon. Päästökauppa kattaa karkeasti teollisuuden ja energiantuotannon, kun taas muun muassa …

Lue lisää

Rakentamisen säädöksiä sujuvoitettu, mutta miten helpotuksia käytetään?

Uuden Suomen Puheenvuoro

Norminpurku on yksi hallituksen kärkihankkeista. Tavoitteena on helpottaa kansalaisten arkea sekä yritysten toimintaa keventämällä ja uudistamalla sääntelyä. Sujuvoittamistyöhön osallistuvat kaikki ministeriöt ja hallinnonalat.

Asumisen ja rakentamisen sääntely on Suomessa ollut raskasta. Se on hidastanut tai jopa estänyt rakentamista ja nostanut kustannuksia. Uudistunut rakentamismääräyskokoelma tuli voimaan tämän vuoden alusta ja yksittäisiä vaatimuksia on nyt puolet vähemmän kuin aikaisemmin. Velvoittavat vaatimukset ja suosituksina annetut ohjeet on erotettu selkeästi toisistaan. Rakentamisen laatuvaatimuksista ei kuitenkaan tingitty.

Maankäyttö- ja rakennuslakiin …

Lue lisää

Tuleeko lintuja?

Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat, Kymen sanomat, Länsi-Savo, Itä-Savo

 

Monet ihmiset odottavat kevättä, kun luonnossa tapahtuu päivittäin uutta. Lintuja seuraaville kevään eteneminen tarkoittaa yhä uusia ja uusia lintuja, jotka ilmestyvät talven jälkeen pesimämaisemiinsa.

Viime päivinä olemme kuulleet huolestuttavia uutisia lintujen hupenemisesta. Ranskassa viljelysmaiden lintujen kannat ovat pudonneet kolmannekseen ja niittykirvinen vähentynyt jopa 70 prosenttia. Hyönteismyrkkyjen käytön myötä hyönteisiä eli ruokaa linnulle on vähemmän.

Myös Suomen peltolinnut ovat taantuneet noin kolmanneksen neljän vuosikymmenen aikana. Olen itsekin kirjannut lintuhavaintoja noin 40 vuoden …

Lue lisää

Ratkaisuja muoviongelmaan

Uutisvuoksi

 

Muovijätteen haittavaikutus ympäristölle ja eläimistölle on kiistaton. Suomi tekee töitä sekä EU-tasolla että kansallisesti tämän ongelman ratkaisemiseksi. Poliittisilla päätöksillä voimme ohjata yritystoimintaa. Myös kuluttajat alkavat vaatia ekologisesti kestäviä vaihtoehtoja. Meidän on päästävä pois kertakäyttökulttuurista.

Muovien kertakäyttöön voimme törmätä niin arjessa kuin lomalla. Suomessa pantilliset muovipullot ovat yleisiä ja kierrätys toimii hyvin. Muovikassien kertakäyttöä vähennämme kauppaliikkeiden kanssa tehdyllä sopimuksella tuloksellisesti. Myös meillä muovien kierrätystä pitää parantaa ja tähän etsimme uusia konsteja.

Yli puolet maailman meriin päätyvästä muovijätteestä on …

Lue lisää

Uudistetaan perhevapaat perheiden ehdoilla

Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat, Kymen sanomat, Länsi-Savo, Itä-Savo

Perhevapaauudistus tarvitaan tukemaan perheiden arkea. Perhevapaita ei saa uudistaa leikkaamalla, vaan kehittämällä niitä nykyistä paremmaksi ja joustavammaksi. Valmistelussa ollut uudistus olisi heikentänyt etenkin pienituloisten ja monilapsisten perheiden asemaa, kun kotihoidontukea olisi leikattu ja sisaruskorotukset poistettu. Onneksi tämän ei annettu tapahtua.

Noin 90 % perheistä saa jossain vaiheessa kotihoidontukea. Näitä perheitä on ympäri Suomen, niin kaupungeissa kuin maaseudulla. Poliittisessa keskustelussa pohditaan periaatteellisia näkemyksiä perheestä, tasa-arvosta, valtion tehtävistä ja kasvatuksesta, mutta käytännössä …

Lue lisää

Kolmas kerta toden sanoo?

Uutisvuoksi

Suomi on jättänyt YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescolle hakemuksen Geoparkin eli Geopuiston perustamisesta Saimaalle. Hakuprosessissa arvioidaan alueen geologisia arvoja ja sitä, minkälaiset valmiudet Geopark-hallinnolla on luoda kestävää yritystoimintaa ja palveluja. Olen siinä käsityksessä, että edellytykset hakemuksen hyväksymiselle ovat olemassa, vaikka kriteerit ovat tiukat.

Geopark-verkoston ensisijaisena tavoitteena on kansainvälisesti merkittävän geologisen perinnön säilyttäminen ja esittely. Geopark-aluetta ja -statusta voidaan –ja tuleekin käyttää- luontomatkailun tai muun kestävän yritystoiminnan vauhdittamiseen. Kiinnostus geomatkailuun on maailmalla kasvussa.

Saimaa on upea elinympäristö, …

Lue lisää

Kiertotaloudella muoviongelman kimppuun

Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat, Kymen sanomat, Länsi-Savo, Itä-Savo

Aiemmin lähes ihmeaineena pidetystä muovista on tullut yksi suurista ympäristöongelmistamme. Vääriin paikkoihin päätyessään muovijätteet pilaavat ympäristöä sekä tappavat vesissä kaloja, lintuja ja nisäkkäitä.

Muovituotteiden laajamittainen valmistus alkoi 1950-luvulla ja maailmanlaajuisesti muovin kulutus kasvaa yhä. Vuonna 2014 muoveja valmistettiin yli 300 miljoonaa tonnia ja vuonna 2050 määrän arvioidaan olevan jopa 1,2 miljardia tonnia. Myös muovien tuotekehitys on ollut moninaista. Sitä käytetään keveiden ja kestävien pakkausten, astioiden ynnä muiden tuotteiden valmistamisen lisäksi …

Lue lisää

1234...