Tiilikainen: Nemtsovin murha julma ja tuomittava väkivallanteko

1.3.2015

Venäläisen oppositiojohtajan Boris Nemtsovin murha on julma ja kaikin puolin tuomittava väkivallanteko.

Myöhään perjantaina keskellä Moskovaa tapahtunut murha ei ole ensimmäinen poliittisia toisinajattelijoita kohtaan tehty väkivallanteko Venäjällä. Olisi silmien sulkemista tosiasioilta ajatella, että Nemtsovin murhaan ei liity poliittisia motiiveja.

Raaka rikos taustoineen on selvitettävä puolueettomasti ja nopeasti. On tehtävä aukoton ja riippumaton tutkimus mistä kaikesta Nemtsovin murhassa on kysymys.

Murhan perusteellinen selvittäminen on aina tärkeää, mutta eritoten nyt, kun otetaan huomioon myös Ukrainan tapahtumat, Euroopan kiristynyt ilmapiiri sekä Venäjän politiikka ja sisäinen tilanne.

Kansalaisyhteiskunta, uskottava demokratia ja oikeusvaltio kulkevat käsi kädessä. Sisäinen turvallisuus ja rakentava ulkopolitiikka perustuvat näille periaatteille. Venäjän on palattava kansainvälisten sopimusten kunnioittamisen sekä demokraattisen ja perusoikeuksia kunnioittavan kehityksen tielle.

Poliitikon murha on aina hyökkäys demokratiaa, kansalaisyhteiskuntaa ja avoimuutta vastaan. Siinä mielessä tällainen väkivallanteko koskettaa traagisuudessaan kaikkia. Sitä todistavat myös tuomitsevat lausunnot ympäri maailmaa.

Jaa juttu SoMessa: