Leikkaukset eivät auta, jos työttömyyttä ei saada alas

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Tiilikainen Kangasniemellä 21.3.2015

Leikkaukset eivät auta, jos työttömyyttä ei saada alas

Julkisuudessa käydään huutokauppaa leikkauksista. Olen entisen pääministerin ja puhemiehen Paavo Lipposen kanssa samaa mieltä, että vähempikin huutaminen riittäisi. Kysymys on vakavista asioista.

Mitkään leikkaukset eivät auta Suomen talous- ja velkaongelmiin, jos työttömyyttä ei saada alenemaan. Tämä oli myös valtiovarainministeriön raportin keskeinen johtopäätös. Myös valtiosihteeri Martti Hetemäki on sen jälkeen alleviivannut työttömyyden hillitsemistä.

Työttömyys on pahimmillaan kuuteentoista vuoteen. Tammikuun lopussa työttömiä oli jo noin 363 000. Tämä on Stubbin hallituksen vakavin epäonnistuminen, josta Kokoomus ja SDP päähallituspuolueina kantavat vastuun huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Keskusta katsoo, että työttömyyden nujertamisesta on tehtävä kansallinen asia. Kaiken päätöksenteon on tulevina vuosina tähdättävä siihen, että Suomeen saadaan lisää työpaikkoja.

Keskustan tavoite on 200 000 työpaikkaa kymmenen vuoden aikana. Kasvu- ja työllisyysohjelmasta on sovittava osana seuraavan hallituksen ja eduskunnan, työmarkkina- ja yrittäjäjärjestöjen sekä muiden keskeisten päättäjien yhteiskuntasopimusta.

Työttömyyden nujertaminen on parasta säästämistä. Itsestään selvää on, että talouden kuntoon laittaminen edellyttää myös suoria menosäästöjä ja ylipäätään menokuria. Keskusta on sitoutunut vastuulliseen talouspolitiikkaan. Olemme esittäneet ohjelman velaksi elämisen lopettamiselle 6 – 7 vuodessa. Ohjelma sisältää 2,3 miljardin euron menosäästöt.

Eriarvoistumista torjuttava yhteistyössä

Miljardien leikkauksista puolihuolimattomasti huutokauppaa käyviltä odottaisi rehellisyyttä heidän vaatimustensa seurauksista. Sama koskee sitä osaa mediaa, jolle uutisarvoista tuntuu enää olevan vain se, kuka lyö kovimmat rätingit pöytään.

Liian raju kiristäminen johtaisi työttömyyden pahenemiseen. Toinen, yhtä vakava seuraus olisi köyhyyden ja eriarvoisuuden lisääntyminen. Suomessa on jo nyt satoja tuhansia ihmisiä toimeentulo-ongelmissa. Siksi seuraavan hallituksen ohjelman ja laajemman yhteiskuntasopimuksen on oltava myös oikeudenmukaisuussopimus.

Keskusta yhtyy arkkipiispa Kari Mäkisen koolle kutsuman köyhyysryhmän näkemykseen siitä, että köyhyys on huomioitava kaikessa yhteiskuntapolitiikassa. Yksi Keskustan viidestä tavoitteesta Suomelle ehdotuksessamme strategiseksi hallitusohjelmaksi on, että kodeissa voidaan hyvin ja hyvinvointierot kapenevat.

Yhteiskuntapolitiikan tärkeimpänä tavoitteena köyhyysryhmä pitää Keskustan tavoin työllisyysasteen nostamista. Tämä lisää mahdollisuuksia yhteiskuntasopimuksen rakentamiseen, sillä köyhyysryhmässä olivat mukana myös työmarkkinajärjestöt.

Jaa juttu SoMessa: