Keskustan Tiilikainen esittää yhdessä sovittavia työllisyystoimia

 

Uusimpien tilastojen mukaan työttömyys on edelleen pahentunut. Joulukuussa työttömiä työnhakijoita oli 363 300, joka on 33 400 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.  Laaja työttömyys on noin 450 000 ihmistä.

 

Keskusta katsoo, että työttömyyden hillitsemiseen tarvitaan välittömiä toimia. Jo lisätalousarvion yhteydessä on tehtävä uudistuksia, joilla parannetaan työllistävien pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä, puretaan yrittämistä ja työntekoa hankaloittavaa byrokratiaa sekä helpotetaan työn teettämistä ja vastaanottamista.

 

Keskusta on esittänyt näihin vaalikauden aikana kymmenittäin toimia ja on osaltaan edelleen valmis yhteistyöhön eduskuntavaaleista huolimatta. Tilanne on vakava ja työttömyyden hillitsemisen on oltava päättäjien yhteinen huoli.

 

Välittömiä uusia toimia voisivat olla esimerkiksi viiden prosentin yrittäjävähennys, ensimmäisen työntekijän palkkatuki, oppisopimuksen muuttaminen koulutussopimukseksi sekä mahdollisuus maksaa työttömyyskorvaus määräajan starttirahana yrittäjäksi ryhtyvän työttömän yritykseen.  Lisäksi työttömyysturvan 300 euron suojaosan käyttöä estävä byrokratia on poistettava.

 

Työttömien palvelua on parannettava. Kaikilla on oltava oikeus verkkopankkitunnuksiin ja sitä kautta sähköiseen asiointiin. On myös tärkeää levittää toimiviksi osoittautuneita käytäntöjä TE-toimistojen välillä. Esimerkiksi Pohjois-Savossa on saatu työttömien työllistymisessä hyviä tuloksia.

 

Hallitus joutuu joka tapauksessa lisätalousarvioneuvotteluissa avaamaan kuluvan vuoden budjetin, koska se on tehty vanhentuneiden talousennusteiden varaan. Siksi ajankohta on luonteva päättää myös uusista työllisyystoimista.

 

Lisätietoja: eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen, puhelin 050 511 3174

Jaa juttu SoMessa: