Keskustalta ja Vasemmistolta välikysymys eriarvoistumisesta ja pienituloisten toimeentulosta

Tiedote 1.9.2014

Keskustan ja Vasemmiston puheenjohtajat Juha Sipilä ja Paavo Arhinmäki sekä eduskuntaryhmien puheenjohtajat Kimmo Tiilikainen ja Annika Lapintie esittävät, että puolueiden eduskuntaryhmät tekevät hallitukselle välikysymyksen eriarvoistumisesta ja pienituloisten toimeentulosta.

Keskusta ja Vasemmisto haluavat nostaa yhteiskunnassa vakavaan keskusteluun ihmisten toimeentulo-ongelmat, joita talouden huono kehitys ja paheneva työttömyys kärjistävät. Kasvava eriarvoistuminen on nähtävissä myös maan eri osien välillä sekä etenkin suurimpien kaupunkien sisällä.

Ilman työtä on todellisuudessa jo lähes puoli miljoonaa. Yhä useampi työssä olevistakin – niin palkansaajista kuin yrittäjistä – on toimeentulo-ongelmissa.

Väliaikaisessa, esimerkiksi opiskelusta tai lyhyehköstä työttömyydestä johtuvassa köyhyydessä elää tällä hetkellä noin 800 000 ihmistä. Pitkään jatkuvasta huono-osaisuudesta, kuten pitkäaikaistyöttömyydestä ja asunnottomuudesta, kärsii noin 100 000 ihmistä. Yli 20 000 suomalaista hakee ruokansa viikoittain leipäjonosta.

Hallituksen ensi vuoden budjetissa leikkaukset ja veronkorotukset kohdistuvat pienituloisiin, kuten opiskelijoihin, työttömiin ja eläkeläisiin, perheellisiin ja tavallisiin työssäkäyviin samalla, kun muun muassa ruoka, lääkkeet ja asuminen edelleen kallistuvat.

Keskustan ja Vasemmiston eduskuntaryhmät päättävät välikysymyksestä ryhmäkokouksissaan alkavan viikon torstaina.

Jaa juttu SoMessa: