Ei ratkaisuja työttömyys- ja talousongelmiin – millä valtakirjalla Stubbin hallitus päättää seuraajansa puolesta?

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen 20.6.2014

 

Suomen suurin uhka on talouden huono kehitys ja paheneva suurtyöttömyys. Talousasiantuntijoiden uusimpien arvioiden mukaan Suomi on kaksoistaantumassa seuraavalle vuosikymmenelle. Nyt olisi tarvittu välittömiä toimia sekä pidemmän aikavälin kasvua ja työpaikkoja luovia uudistuksia. Stubbin hallituksen ohjelmalla Suomen suunta ei muutu. Velkaantuminenkin jatkuu lähes seuraavan vaalikauden loppuun.

 

Keskusta teki viime maanantaina tusinan verran ehdotuksia työttömyyden vähentämiseksi, yrittäjyyden ja bioenergian edistämiseksi sekä perheiden tukemiseksi. Stubbin hallitus näyttää jatkavan Kataisen hallituksen linjalla, jossa miltei kaikki mitä oppositio esittää, on mahdotonta.

 

Sen sijaan uusvanha hallitus on tekemässä päätöksiä enemmän tai vähemmän seuraavan hallituksen puolesta. Joutuu kysymään, millä valtakirjalla? Vaalit ovat jo kymmenen kuukauden kuluttua.

 

Tavallisten työssäkäyvien, perheellisten ja pienituloisten suomalaisten ääniä yritetään kalastella ikään kuin eronneen Kataisen hallituksen viimeisten kolmen vuoden kurjistamispäätöksiä ei olisi olemassakaan. Asioiden todellinen laita ja Suomen vakava tilanne yritetään verhota Kokoomuksen ja SDP:n sulle, mulle –politiikan taakse.

 

Toisin kuin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi, lapsilisien leikkaamista eikä työttömyysturvan ja eläkkeiden leikkaamista peruta. Keskustan mielestä myös työttömyyttä ja kuntien kustannuksia lisäävä kotihoidontuen pakkokiintiöinti sekä veronmaksajille kallis ja toimimaton oppivelvollisuusiän pidentäminen olisi pitänyt perua.

 

Elvytys keskittyy Espooseen, Helsinkiin ja Tampereelle liikenne- ja asuntorakentamisen hankkeina. Näillä ei valitettavasti saada Suomea nousuun eikä uudisteta teollisuuden pohjaa. Samalla hallitus käänsi selkänsä muulle Suomelle. Näissäkin asioissa tämä hallitus on päättämässä seuraajansa puolesta. Esimerkiksi länsimetroa koskeva päätös ollaan tekemässä vasta vuonna 2017.

Jaa juttu SoMessa: