Soininvaara mielikuviensa poterossa

Osmo Soininvaara manaili Uusi Suomi puheenvuorossa Suomen olevan lamassa. Hän tarjoili syyksi sitä, ettei Sipilän hallitus ole tukenut riittävästi kaupungistumista.

Harvoin Soininvaaran kirjoitukset ovat noin pahasti ajasta jäljessä.

Vihreiden ollessa hallituksessa vuosina 2011-2014 Suomen talous todellakin oli lamassa ja työllisten määrä väheni sadalla tuhannella. Onneksi Sipilän hallitus on saanut aikaan käänteen. Talous kasvaa ja ennustelaitokset ovat tarkentaneet kasvuennusteitaan ylös päin viime kuukausien aikana. Työllisten määrä on kasvanut jo 35 tuhannella.

Soininvaara arvioi kokoomuksen ja vihreiden olevan kaupunkipuolueita. Näin mielikuvissa, mutta tulokset Suomen talouden ja kaupunkien kannalta olivat laihat. Kokoomuksen, vihreiden, sdp:n ym. hallituksen aikana talous, työllisyys ja jopa rakentaminen supistuivat vuosi vuodelta.

Unohdetaan mielikuvat ja katsotaan tekoja. Olen vastannut asuntoministerin tehtävistä Sipilän hallituksessa, jonka yksi kärkihanke on rakentamisen lisääminen. Kahdessa vuodessa asuntorakentaminen on kasvanut jo 50 prosenttia. Tänäkin vuonna arvioidaan aloitettavan yli 35000 asunnon rakentaminen.

Aloitteestani hallitus antoi 84 miljoonaa Raide-Jokerin rakentamiseen. Sen varteen voidaan nopeasti rakentaa runsaasti asuntoja pulaa helpottamaan. Sen ansiosta myös maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimusneuvottelut sujuivat hyvin Helsingin, Espoon ja Vantaan johdon kanssa. Vaadin tosin kaupunkeja korottamaan rakentamistavoitteitaan vuosille 2016-2019.

Maankäyttö- ja rakennuslakia olemme muuttaneet siten, että kaavoittamista on sujuvoitettu, täydennysrakentamista helpotettu ja esimerkiksi lainsäädännön esteet toimistojen muuttamisesta asunnoiksi on purettu. Kaikki erinomaisia päätöksiä kaupunkien kannalta.

Samaan aikaan olemme tuntuvasti helpottaneet rakentamista myös maakunnissa ja maaseudulla sekä sijoittaneet tiestön ja rautateiden korjaamiseen koko maassa. Uusia työpaikkoja syntyy nyt myös seutukaupunkeihin, kun yritykset uskaltavat taas investoida. Kestävä biotalous ja kiertotalous tuovat kasvua koko Suomeen.

Olemme siis tehneet onnistuneita päätöksiä niin kaupunkien kuin maaseudun näkökulmasta ja Suomen talous on saatu kasvuun. Näin on toimittu aiemminkin keskustan johdolla: esimerkiksi Ahon hallitus hoiti rahat Vuosaaren satamalle ja Vanhasen hallitus lentoaseman rautatieyhteydelle. Ei siis kannata vajota vastakkainasettelun juoksuhautoihin, joihin Soininvaara blogissaan luiskahtaa.

 

Jaa juttu SoMessa: