Miksi luomua kouluihin ja päiväkoteihin?

Luomutuotteiden kulutus kasvaa. Vähittäiskaupoissa luomumyynti lisääntyi viime vuonna

14 prosenttia. Monet vanhemmat toivovat, että myös kouluissa ja päiväkodeissa olisi tarjolla luomuruokaa.

 

Vieläkin silloin tällöin kysytään, miksi luomua? Kerrataanpa.

 

Luomutuotanto on ympäristöystävällinen ja eettinen valvottu tuotantotapa. Keinolannoitteita ja torjunta-aineita ei käytetä. Siitä hyötyvät vesistöt ja luonnon monimuotoisuus. Ilmasto hyötyy, kun biologinen typensidonta korvaa paljon energiaa vaativat typpilannoitteet. Kotieläintuotannossa korostuu eläinten lajinmukaisten tarpeiden huomioon otto.

 

Näiden yhteiskunnallisten hyötyjen takia myös voimassa oleva hallituksen luomustrategia tavoittelee luomutuotteiden tuntuvaa käytön lisäystä julkisissa keittiöissä. Portaat luomuun -ohjelma on tehnyt jo pitkään hyvää työtä tämän tavoitteen eteen. Luomun käytön esteitä ovat joskus saatavuteen tai hintaan liittyvät syyt, joskus tiedon puute.

 

Muutama viikko sitten teimme hallituksessa erittäin konkreettisen päätöksen luomun edistämiseksi: suuntaamme EU:n koulumaitotuen siten, että kouluja ja päiväkoteja tuetaan enemmän luomumaidon käytöstä kuin tavanomaisen maidon käytöstä. Tällä tavoin kuntapäättäjille tehdään ensi syksystä alkaen helpoksi päätös luomumaitoon siirtymisestä. Lapsille tarjottava luomumaito ei tule veronmaksajille tavanomaista kalliimmaksi.

 

Kukaan ei siis väitä, että luomumaito olisi terveellisempää kuin tavanomainen maito, jonka käyttö on edelleenkin sallittua. Kyse on erosta tuotantotavassa.

 

Julkisien hankintojen on toivottu edistävän ympäristöystävällistä ja eettistä tuotantoa. Nyt se on tehty yhdessä kohtaa kunnille helpoksi. Toivottavasti suomalainen luomumaito raivaa tietä myös muille luomutuotteille koulujen ja päiväkotien ruokalistalla.

Jaa juttu SoMessa: