Helsinki ansaitsee päättäjiltä tekoja – ei viherpesua

Pari viikkoa sitten luukusta tipahti Helenin asiakaslehti. Energiatehokkuutta, aurinkoa, tuulta. Takakannessa vielä kaunis luontokuva ja slogan: maailman parasta kaupunkienergiaa.

Satunnainen asukas saattoi saada mielenrauhaa: onpa energia-asiat hyvällä tolalla Helsingissä. Kotini pattereissa kiertää Helenin tuottama kaukolämpö ja sähkön ostan samasta firmasta. En ollut kuitenkaan rauhallinen. Kihisin kiukusta.

Tällä viikolla Helen paljasti hiilenmustan totuuden. Kotiemme lämmöstä Helsingissä edelleen noin 90 prosenttia tuotetaan fossiilisilla. Graafeista voi lukea, että kivihiilen käyttö suunnilleen kaksinkertaistui viime vuonna lämmön ja sähkön tuotannossa.

Hiili kun oli halpaa, niin sitä käytettiin.

En arvostele Heleniä. Se tekee mitä kaupunki omistajana vaatii. Ja kaupunki vaatii, mitä päättäjät päättävät vaatia. Juhlapuheista huolimatta ei riittävästi.

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi päästöjä pitää ajaa nopeasti alas. Kaupungit ovat tässä avainasemassa. Helsingissä Hanasaaren hiilivoimala aiotaan sulkea vasta 2024. Salmisaaren tulevaisuus on auki. Päästöjen vähenemisessä ei voi odottaa seitsemää vuotta.

En varmaan ole ainut helsinkiläinen, jota asia kiinnostaa. Kehitys menee väärään suuntaan, mutta media ja sen vaalikoneet eivät kiinnitä asiaan mitään huomiota.

Meidän kaupunkilaisten on vaadittava, että sulkemista odotellessakin päästöjä vähennetään eikä lisätä. Uusiutuvat polttoaineet, teollisuuden hukkalämmöt ja maalämpö ovat avainasemassa. Maakaasukin on hiiltä parempi. Aurinkopaneelit eivät valitettavasti auta yhtään talvella, kun energiankulutus on huipussaan.

Helsinki on hieno kaupunki. Tehdään siitä aidosti smart and clean.

 

 

Jaa juttu SoMessa: