Toivottuja käänteitä vientimarkkinoilla

Uutisvuoksi

Metsäteollisuus, telakkateollisuus ja maatalous ovat kukin vuorollaan nähty auringonlaskun aloina vailla tulevaisuutta Suomessa.

Kymmenen vuotta sitten paperikoneita suljettiin urakalla. Nyt metsäteollisuus elää biotalouden nousua. Ympäristöystävälliset uusiutuvat raaka-aineet korvaavat uusiutumattomia materiaaleja pakkaamisessa, rakentamisessa, tekstiileissä ja energiantuotannossa. Investoinneista nautitaan myös Kaakkois-Suomessa.

Telakkateollisuus oli hävitä Suomesta kokonaan vain muutama vuosi sitten. Tänä syksynä Turun telakka on saanut jo neljän miljardiluokan risteilijän tilaukset. Alihankintoineen tilaukset tarkoittavat töitä tuhansille uusille metallimiehille läpi Suomen.

Maatalous elää nyt ennen näkemätöntä ahdinkoa, kun maitojalosteiden vienti Venäjälle tyrehtyi. Markkinakriisi ja romahtanut kannattavuus ravistelevat koko Euroopan maataloutta. Siksi hallitus on panostanut vahvasti elintarvikeviennin lisäämiseen Suomesta uusille markkinoille.

Merkittävin käänne tapahtui viime viikolla, kun ensimmäinen suomalainen sianlihan toimittaja, pörssiyhtiö Atria, hyväksyttiin Kiinan markkinoille. Hyväksyntää on edeltänyt vuosia kestänyt yrityksen, viranomaisten ja poliittisen tason työ.

Kirjoitan tätä tekstiä matkalla Pariisiin suureen elintarvikealan näyttelyyn. Siellä uusia markkinoita etsii iso joukko suomalaisia yrityksiä. Uusien markkinoiden löytäminen on elinehto maamme elintarviketeollisuudelle. Kotimaisessa ruuan halpuutuksen ilmapiirissä ei kasvunäkymiä löydy.

Pelkkä suomalaisuus ei myy, mutta maailmalla osataan arvostaa asioita, jotka ovat juuri meillä vahvuuksia: hormoonivapautta, minimaalista antibioottien käyttöä, luomua, viljelymaata ilman raskasmetalleja, korkeaa hygienian tasoa ja aukotonta viranomaisvalvontaa läpi ketjun.

Vahvuuksista myös maksetaan. Vienti Kiinaan ei ole polkumyyntiä: sianlihan hinta Kiinassa on Suomen hintoja korkeampi. Nyt on toiveita, että suomalaisen tuottajankin saama hinta nousee taas tasolle, jolla tuotanto kannattaa.

Pienempiä hyviä uutisia elintarvikeviennissä on lukuisia: luomukaura, pienpanimoiden juomat, marjat ja terveysvaikutteiset elintarvikkeet. Vielä on liian aikaista sanoa, joko käänne parempaan on saavutettu koko elintarviketaloudessa ja maataloudessa. Töitä sen eteen jatkan keskeytymättä. Käänteen on tapahduttava, ennen kuin suomalaisten viljelijöiden selkänahan kesto loppuu nykyisten kannattavuusongelmien alla.

Jaa juttu SoMessa: